Pavel Zoreník

Rada nad zlato?

16. 03. 2017 23:22:17
Novým trenérem fotbalové Sparty se stal Petr Rada. Toto oznámení vyvolalo na sociálních sítích bouři nejrůznějších reakcí, přičemž většina z těch, které vycházely ze sparťanského tábora, byla jasně negativních. Ale proč?

Tak za prvé, sparťanští fanoušci od začátku až do konce stáli za mladým koučem Davidem Holoubkem, který na podzim dokázal i s mladými hráči vyhrát skupinu Evropské ligy a vypadalo to, že se opět blýská na lepší časy. Podporu Holoubek mohl cítit jak na stadionu, kde fanoušci skandovali jeho jméno, tak na internetu, kde se rychle stal oblíbencem. Například na oficiálním facebookovém profilu letenského klubu se objevovaly téměř výhradně kladné ohlasy. Poté, co se na jaře přestalo Spartě dařit, schytal prakticky veškerou kritiku „hlavní“ trenér Ondřej Požár a také celé vedení, které bylo kritizováno za to, že není schopné určit, kdo je ve skutečnosti šéfem kabiny.

Za druhé, jmenování Petra Rady nemůže vyřešit problémy, kterými Sparta trpí. Mám na mysli problémy, které sahají výše, než na post trenéra. Pokud chtějí letenští někde udělat změnu, měli by především začít shora a postupně se dobrat až na samé dno jejich hierarchie. Sparta podniká kroky, které někdy nemusí dávat jasný smysl, jako je například časté odvolávání trenérů, velký počet nejrůznějších asistentů na střídačce nebo hra na bobříka mlčení okolo zdravotního stavu plánované opory Tomáše Rosického. Jen připomínám, že Rosický od svého příchodu na Letnou odehrál všehovšudy dvacet minut a od té doby pokračuje v práci, kterou začal už v londýnském Arsenalu. Samostatnou kapitolou jsou přestupy.

Teď se nebavím o odchodu Bořka Dočkala, playmakera, kterého zlákaly čínské jüany, neboť takovou nabídku by asi již nikdy nedostal. Mluvím o přestupové politice přivádění bývalých hvězd typu Michala Kadlece, Ondřeje Mazucha nebo právě Rosického. Tito hráči se, pokud vůbec hrají, nemohou počítat mezi opory mužstva, jelikož až příliš často hoří jako papír. Zbývá jen počkat, jak vedení naloží s částkou za Dočkalův přestup.

Za třetí se musíme zamyslet nad trendem, který má v prostředí českého fotbalu hluboce zakořeněnou tradici. A to angažování trenérů. V české lize se rozmohl takový nešvar, totiž že kluby najímají stále ty stejné trenéry znovu dokola. Stačí se podívat na samotného Petra Radu a na výčet klubů, kterými za svou trenérskou kariéru již prošel. Stejné je to ovšem i u ostatních týmů, neboť v českém prostředí stále rotují ta stejná jména a jen čas od času se zde objeví svěží vítr, například před několika lety v podobě Pavla Vrby. Samozřejmě se dá chápat, že zahraniční kouči se do českých podmínek příliš nepohrnou a na osobě bývalého trenéra pražské Slavie, Alexe Pastoora, můžeme vidět, že ne vždy je zahraniční odborník trefou do černého. Přesto není od věci, zamyslet se nad tím, proč je zde tak málo nových tváří a naopak se stále můžeme setkat se starými harcovníky, kteří však již často nejsou schopni přinést nic nového a převratného.

A za čtvrté je osoba samotného Petra Rady. Rada je trenér, který upřímně řečeno není úspěšný. Při pohledu na jeho kariéru je až s podivem, jak se mohl dostat k národnímu týmu, nebo proč dostává neustále další a další možnosti. Jako trenér nikdy nedosáhl žádného úspěchu a to mělo být pro Sparty varování. Zároveň je velkým trenérským cestovatelem. Při pohledu na Radovu kariéru vidíme, že nikde příliš dlouho neohřál. Nejdelší štací bylo působení v Jablonci mezi lety 2003 a 2007. Ve všech dalších případech se poroučel po roce a výjimkou není ani konec po pár měsících. Svoji krátkodobou normu naplnil také během působení u české reprezentace, kde skončil také po necelém roce a nulových úspěších.

Na druhou stranu musíme počítat s tím, že Rada si v kabině dokáže udělat pořádek a možná právě to současná Sparta potřebuje ze všeho nejvíc. Trenér Rada je typ kouče, který se s hráči nemaže a dokáže jim bez problémů pořádně vyčinit, což by mohlo být pro hráče užitečné. Tímto přístupem by mohl Rada hráče vybičovat k tomu, aby ze sebe vydali všechno. Otázkou zůstává, zda to trenér dokáže a vyzdvihne Spartu zpět na vrchol nebo zda bude letenský klub pokračovat v nemastných neslaných výkonech a Rada půjde brzy zase o dům dál. To ukáže až čas...

Autor: Pavel Zoreník | karma: 8.95 | přečteno: 317 ×
Poslední články autora